Dankbaarheid – Deel 8 in Dertig Keer Respect

Dankbaarheid 8

Dankbaarheid voor je man

In de Bijbel worden we er vaak op gewezen dat we dankbaarheid moeten tonen. We hebben de Heere zoveel om dankbaar voor te zijn, dat we nooit genoeg kunnen danken. Ook in de relatie met anderen zouden we deze houding moeten hebben. En het geldt natuurlijk helemaal voor degenen die tot ons gezin behoren.

Dankt God in alles; want dit is de wil van God in Christus Jezus over u. (Thessalonicenzen 5 vers 18)

Neem je man niet voor lief! Spreek oprechte waardering uit voor alles wat hij voor je doet, of het nou klein is of groot. En stop daar niet. Echte dankbaarheid gaat veel dieper dan woorden. Het strekt zich ver uit achter de woorden die we uitspreken. Onze dankbaarheid moet niet alleen hoe we denken tot uiting komen, maar ook in hoe we leven en de mensen om ons heen behandelen.

Misschien denk je: Nou, mijn man mag mij eerst weleens gaan bedanken voor alles wat ik doe. Dat helpt echter niets. Het zorgt ervoor dat jij ontevreden zBeThankful1al zijn, en hij zal van jou niet het voorbeeld krijgen over hoe het dan wél zou moeten…

Niets zal je blinder maken voor je eigen zegeningen, dan kniezen over wat je allemaal ontbreekt. En dat in plaats van vreugde hebben over wat je hebt gekregen. Als je de goede dingen in je leven niet eens kunt herkennen of erkennen, dan heb je zeker niet de juiste waardering voor hen.

 En wat hebt gij, dat gij niet hebt ontvangen? (1 Korinthe 4 vers 7b)

Let op de dingen die gewoon zijn geworden. Legt je man altijd de kinderen op bed? Bedank hem daar dan vaak voor. Eén keer zeggen is nooit genoeg! Voor een man is het horen van ‘dank je wel’ hetzelfde als voor een vrouw: ‘ik hou van je’. Wat zou je ervan vinden als je man zou zeggen dat hij nooit meer ‘ik hou van je’ zou hoeven zeggen, omdat hij het al op jullie trouwdag heeft gezegd?

Je hebt de mogelijkheid om een keuze te maken over hoe jij je man en het leven wilt benaderen. Jij kunt ervoor kiezen om elke dag je dankbaarheid en waardering te tonen. Het zal misschien even wennen zijn, het zal misschien zelfs een grote verandering voor je zijn. Langzaam maar zeker zullen je ogen opengaan voor alle dingen die een ‘dank je, ik waardeer het’ verdienen.

Je zult ook zien dat de sfeer in je huis zal veranderen, als je oog krijgt voor de zegeningen die je ontvangt en dit steeds benoemt. Getoonde complimenten en dankbaarheid zorgen ervoor dat een mens dingen graag blijft doen.

Breng het in de praktijk

  • Schrijf alle goede dingen van je huwelijk en je man op, klein en groot, en zoek dan actief naar manieren om hem te erkennen en je dankbaarheid te tonen.
  • Buig je kritische opmerkingen (‘Je bent dit wéér vergeten’) om naar dankbare: Bedankt dat je altijd voor mij … Positieve versterking heet dat. Het is mentale beloning die veel meer effect heeft dan een afbrekende afkeuring.
  • Wees ervan bewust dat je geen dingen ‘normaal’ vindt. Werkt je man elke dag hard om de kost te verdienen? Bedank hem daar steeds weer voor. Zo zijn er elke dag heel veel redenen om ‘dank je wel’ te zeggen.

Waar ben jij dankbaar voor bij je man? Laat in een reactie jouw redenen achter, dat inspireert mij en alle medelezeressen!

Dit was deel 8 in de serie: 30 Keer Respect. Lees hier Kies vrolijkheid (1),  Eer zijn wensen (2),Luister met aandacht (3), Onderbreek niet (4), Focus op zijn positieve kanten (5), Bidt voor hem (6)Niet zeuren (7) Probeer je te focussen op 1 ding tegelijk, totdat er weer een volgend deel verschijnt. Hierdoor leer je goed te oefenen!

Met toestemming gedeeltelijk overgenomen van Jennifer Flaunders van http://www.lovinglifeathome.com 

Bron afbeelding: klik

Advertenties

Een gedachte over “Dankbaarheid – Deel 8 in Dertig Keer Respect

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s