Focus je op zijn positieve kanten – Deel 5 in Dertig Keer Respect

Focus op zijn goede kanten

Focus op zijn goede kanten

Uiteraard heeft jouw man zijn fouten (net zoals jij die hebt), maar teveel aan zijn fouten en tekortkomingen denken, zorgt ervoor dat jullie je allebei ellendig voelen. Mannen voelen zich diep van binnen vaak erg onzeker of ze het allemaal wel kunnen. Als wij, in plaats van hem opbouwen en bevestigen dat wij in hem geloven, ons focussen op wat hij fout doet in de relatie of het huwelijk, dan wordt het een self-fulfilling prophecy. De man voelt dat zijn vrouw hem ook niet goed genoeg vindt en niet gelooft dat hij het kan… en probeert het dan ook niet. Zo zijn we onbewust bezig met het tegenovergestelde van wat we willen. Kies daarom om je te focussen op de kwaliteiten van je man, zodat hij voelt dat jij als vrouw achter hem staat.

Ook hier is het weer: behandel de ander zoals jij behandeld wilt worden. Wat zou je liever willen: dat jouw man zich steeds richt op jouw liefste, mooie en prijzenswaardige eigenschappen? Of zou je liever willen dat hij jouw goede kanten negeert en zich concentreert op jouw meest irritante en vervelende kanten? Doe voor hem wat jij graag wilt dat hij ook voor jou doet.

Voorts, broeders [en zusters], al wat waarachtig is, al wat eerlijk is, al wat rechtvaardig is, al wat rein is, al wat lieflijk is, al wat wél luidt, zo er enige deugd is en zo er enige lof is, bedenkt datzelve. Filippenzen 4 vers 8.

Denken over zijn positieve eigenschappen is niet zo moeilijk! Zeker niet als je bedenkt dat sommige dingen die jij als negatief ziet, voortkomen uit positieve eigenschappen. Bijvoorbeeld: je man koopt graag het nieuwste en het mooiste, wat jij misschien lastig vindt omdat je het onnodig vindt. Maar hij is gul en geeft de nog goede spullen weg aan mensen die het meer nodig hebben dan jullie twee. Je kunt je dan richten op het punt dat hij geld besteedt aan onnodige spullen… zonder je te richten op de positieve kant hiervan, dat hij gul is met de zegeningen die hij heeft ontvangen, en zonder moeite anderen blij maakt met iets goeds.

Het is geen probleem dat jij en je man anders zijn. Jullie sterke punten zijn niet hetzelfde. Veel hiervan is zo geschapen, want God wilde dat man en vrouw elkaar aanvullen.  Anders is niet gelijk slecht. Het is gewoon… anders.

Richt je dus niet op de vlakken waarin jij sterk bent, en je man zwak… Punten waarvan jij misschien denkt dat je man niet voldoet aan de maatstaf. Die focus zal alleen maar tot ontevredenheid, boosheid, bitterheid en verontwaardiging leiden. Dat zal de liefde en intimiteit in je huwelijk teniet doen… misschien zelfs je huwelijk.  Denk in plaats hiervan aan zijn sterke kanten, die jouw zwakke kanten aanvullen en jou zo compleet maken.

Heeft jouw man zwakke kanten? Uiteraard. Hij is een zondig mens, net als jij. Je mag voor zijn zwakke kanten bidden, maar je mag je niet focussen hierop.

‘Er is niets anders wat je kunt trouwen [dan een zondaar].’ Elizabeth Elliot

Bedenk de goede eigenschappen van je echtgenoot. Houd ze in je hoofd. Als het moeilijk voor je is (geweest) om te focussen op het positieve, bid dan of God je wil helpen om je man met nieuwe ogen te bezien.

Breng het in de praktijk
Maak een lijst van eigenschappen van je man die jij het meest waardeert. Bijvoorbeeld: hij werkt hard. Hij ruimt zijn rommel op. Hij zegt elke dag dat hij van mij houdt. Hij kan goed koken. Hij is een betrokken vader. Hij is vriendelijk. Hij is realistisch. Hij is behulpzaam. Hij wil een goede echtgenoot zijn.
Zeg deze dingen ook steeds tegen hem, in privé en in publiek! Vertel hem elke dag tenminste één ding wat hij heeft gedaan en waar je dankbaar voor bent. Doe dit ook waar anderen bij zijn – juist dan. Anderen zien dan ook hoe zeer jij je man waardeert (en dit kan ervoor zorgen dat andere stellen elkaar ook zo positief gaan benaderen!).

Als je Engels kunt lezen, bekijk dan deze lijst met 99 redenen om dankbaar te zijn voor je man, om een goede start te maken.

Dit was deel 5 in de serie: 30 Keer Respect. Lees hier deel 1 deel 2, deel 3, deel 4. Probeer je te focussen op 1 ding tegelijk, totdat er weer een volgend deel verschijnt. Hierdoor leer je goed te oefenen!

Met toestemming gedeeltelijk overgenomen van Jennifer Flaunders van http://www.lovinglifeathome.com en haar boek 25 ways to Respect Your Husband

Bron afbeelding: klik

Advertenties

Een gedachte over “Focus je op zijn positieve kanten – Deel 5 in Dertig Keer Respect

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s