Onderbreek je man niet – Deel 4 in Dertig Keer Respect

respecteer je man

Respecteer je man door hem niet te onderbreken

Heb je weleens meegemaakt dat je met iemand praatte die je steeds onderbrak? Dat wordt al snel vervelend. Je krijgt niet het idee dat de ander oprecht geïnteresseerd is in je verhaal; maar juist zijn of haar eigen verhaal belangrijker vindt.

Zelfs als je al denkt te weten wat hij gaat zeggen, laat je respect en beleefdheid zien door hem niet halverwege de zin te interrumperen.

De Bijbel noemt heel vaak dat we niet te snel moeten praten of antwoorden:
Een iegelijk mens zij ras om te horen, traag om te spreken, traag tot toorn. Jakobus 1 vers 19
-Hebt gij een man gezien, die haastig in zijn woorden is? Van een zot is meer verwachting dan van hem. Spreuken 29 vers 20
Wees niet te snel met uw mond, en uw hart haaste niet een woord voort te brengen voor Gods aangezicht; want God is in den hemel, en gij zijt op de aarde; daarom laat uw woorden weinig zijn. Prediker 5 vers 2
Die zijn mond en zijn tong bewaart, bewaart zijn ziel van benauwdheden. Spreuken 21 vers 23
In de veelheid der woorden ontbreekt de overtreding niet; maar die zijn lippen wederhoudt, is kloek-verstandig. Spreuken 10 vers 19

Als jouw man de tijd neemt om goed na te denken over wat hij gaat zeggen, dan is het juist heel belangrijk dat je geduldig bent en hem niet onderbreekt, als hij probeert zijn gedachtes bij elkaar te krijgen en ze vervolgens te uiten.

Als je bent zoals de meeste vrouwen, denk je over dingen na door erover te praten. Alle verbindingen tussen de linker- en de rechterhersenhelft maken dat jouw normale manier om dingen te verwerken. En daardoor kun je tegelijk praten én denken over veel gedachtes en gevoelens.

Maar de hersenen van de meeste mannen (misschien ook die van jou!) zitten heel anders in elkaar. In de meeste gevallen is het uiterst ingewikkeld voor een man om goed over iets na te denken terwijl hij erover praat. En ook om na te denken over wát hij nou denkt. Ja, dat klinkt vreemd voor ons vrouwen.  Als je een moeilijk gesprek voert, waarin je man moet vertellen wat hij denkt, kan het dat hij niet eens weet wat hij denkt! (ongelofelijk, of niet?) Zijn hersenen moeten het eerst intern verwerken. Geef hem dus de tijd daarvoor. Misschien trekt hij zich terug om erover na te denken. Dit doet hij dan uit liefde voor jou!

Hoe stil of introvert je man ook is, houd geen monoloog. Neem af en toe een pauze en wees stil, om hem de mogelijkheid te geven te reageren op wat je zegt. Dat kan betekenen dat er soms stiltes vallen in het gesprek. Ook als je bij anderen op bezoek bent of in het gezelschap bent van anderen, onderbreek je man dan niet. Laat jouw respect zien door naar hem te luisteren.

Ben je wel eens een stel tegengekomen, waarbij de vrouw (of de man) de ander steeds verbeterde? ‘Nee, het was geen 3 weken, het was 4 weken!’ ‘Het hekje was niet rood, het was wit.’ Verbeter je man niet in het bijzijn van andere mensen over een onbelangrijk detail.  Dit is beschamend voor je man (en voor wie niet?). Het is vervelend voor luisteraars en nog vervelender voor de spreker. Je laat eigenlijk doorschemeren dat de ander ‘het niet goed genoeg vertelt, dat jij het beter kan’. Maar andersom zou jij misschien ook wat fouten maken. Toon juist respect in publiek, door hem te steunen en niet te onderbreken.

Als je door werktijden het grootste gedeelte van de dag niet bij je man bent, maak dan een lijstje met dingen die je met hem wilt bespreken: grappige dingen die gebeurde, zomaar wat gedachtes, vragen die je wilt stellen, enz. De lijst zorgt er later voor, dat als hij jou over zijn dag vertelt, je niet bang hoeft te zijn dat je vergeet wat je hem wilde vertellen over jouw dag. Daardoor hoef je hem niet te onderbreken en kan je met aandacht luisteren.

Dit was deel 4 in de serie: 30 Keer Respect. Lees hier deel 1,  deel 2, en deel 3. Probeer je te focussen op 1 ding tegelijk, totdat er weer een volgend deel verschijnt. Hierdoor leer je goed te oefenen!

Met toestemming gedeeltelijk overgenomen van Jennifer Flaunders van http://www.lovinglifeathome.com 
Gebruikte bron: http://goo.gl/RAQBnY
Bron afbeelding: http://goo.gl/dvzEgQ

Advertenties

Een gedachte over “Onderbreek je man niet – Deel 4 in Dertig Keer Respect

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s