Luister naar je man met aandacht – Deel 3 in Dertig Keer Respect

Luisteren met als doel begrip

Luisteren met als doel begrip

Geef je man zoveel als mogelijk is jouw ongedeelde aandacht. Leg andere dingen aan de kant, kijk in zijn ogen en luister naar wat hij heeft te zeggen met als doel hem te begrijpen en zijn woorden te onthouden.

‘een iegelijk mens zij ras om te horen, traag om te spreken, traag tot toorn’ (Jakobus 1 vers 19)

Je eert en respecteert je man als je naar zijn stem luistert. Maar zorg ervoor dat je actief luistert, dat je je gedachten richt op wat hij te zeggen heeft, in plaats van wel zijn woorden te horen, maar ze niet echt te laten registreren.

Het gebeurt vaak met kinderen als ze door hebben dat je ergens druk mee bezig bent, en niet de moeite zal nemen om echt te luisteren, dat ze dan misbruik van je maken door te vragen: Mam, mogen we nog een snoepje? Mogen we alleen een rondje fietsen? En omdat je niet gestoord wil worden, knik je afwezig met je hoofd (zonder het zelf op te slaan of echt te luisteren). Misschien deed je dit zelf ook toen je jong was.

Passief luisteren is geen luisteren. Passieve luisteraars dagdromen totdat de ander klaar is en zij mag praten. Passieve luisteraars laten de woorden het ene oor ingaan, en het andere oor uit. Passieve luisteraars lijken mijlenver weg te zijn. Passieve luisteraars repeteren hun antwoord in hun hoofd, terwijl ze afwachten tot de ander eindelijk is uitgepraat. Ze willen zo snel mogelijk dat het gesprek over is (zodat ze weer verder kunnen op hun mobiel, laptop of met hun boek).

Een actieve luisteraar daarentegen hoort wat er gezegd wordt, laat de woorden registreren en denkt erover na, kijkt de ander aan, blijft betrokken en aanwezig in het gesprek, luistert zonder te oordelen, probeert de anders denkwijze te volgen en stelt vragen om het nog beter te begrijpen.

‘De meeste mensen luisteren niet met het doel om te begrijpen, ze luisteren om te reageren.’ Stephen R. Covey

Goed luisteren met als doel begrip, vraagt erom dat er niet geoordeeld wordt. Het doel van luisteren is niet om het met de ander eens te zijn. Hoe leer je om een aandachtige en reflectieve luisteraar te zijn? Ga op een relaxte, aandachtige manier tegenover de spreker zitten (als dit mogelijk is). Heb volledige aandacht voor de verbale en non-verbale communicatie. Zeg na vier of vijf zinnen: ‘Mag ik even controleren of ik je begrijp?’ Herhaal dan in jouw eigen woorden wat je gehoord hebt, en welke gevoelens je hebt opgepikt. ‘Je zei…’, ‘je voelde.., klopt dit?’ Als het niet klopt, vraag dan om uitleg voor datgene wat je niet begrepen hebt. Doe dit steeds en oordeel niet.

Breng het in de praktijk.

Soms is het niet handig of mogelijk om alles uit je handen te laten vallen om oogcontact te maken, maar je kunt nog steeds laten zien dat je aandacht voor hem hebt door te reageren op wat hij zegt, vragen te stellen en af en toe naar hem te kijken (terwijl je verder gaat met bijvoorbeeld was vouwen of opruimen). Je kunt echter niet actief luisteren als je hoofd met iets anders bezig is.

Dus leg je mobiel gelijk aan de kant als hij tegen je begint te praten, kijk op van je scherm of van je boek (en laat je ogen er niet steeds naar terug dwalen). Zorg dat je houding uitstraalt dat je geïnteresseerd bent in wat hij te zeggen heeft. Pak jezelf aan als je merkt dat je terugvalt in passief luisteren.

We scoren geen punten met net doen alsof we luisteren, terwijl we het niet doen. Dus focus je op wat je man zegt. Denk over zijn woorden na. Luister… en laat hem weten dat je naar hem luistert.

Dit was deel 3 in de serie: 30 Keer Respect. Hier lees je deel 1, en hier deel 2. 
Met toestemming Jennifer Flaunders van http://www.lovinglifeathome.com en haar boek: 25 Ways to Communicate Respect to Your Husband. Kun je goed Engels lezen, bestel dan haar goede boeken Love Your Husband, Love Yourself en bovengenoemd boek. Aanrader!

Gebruikte bron: http://goo.gl/uroy9T
Afbeelding: http://goo.gl/ctplcP

Advertenties

Een gedachte over “Luister naar je man met aandacht – Deel 3 in Dertig Keer Respect

  1. Wat een mooie blog heb je! Ik ga eens vaker langskomen ;-). Ik merk inderdaad dat het heel belangrijk is voor mijn man dat ik goed naar hem luister. En ik ben soms geneigd om ondertussen nog twee andere dingen te doen, maar inderdaad dan luister je dus eigenlijk met een half oor. Het was weer even goed voor me om dit te lezen: een extra aansporing en herinnering ;-).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s