Kies vrolijkheid! – Deel 1 in Dertig Keer Respect

TNMHappyWifeHappyLife-635x240

Ken je het gezegde: ‘A happy wife makes a happy life’? Met andere woorden: Een opgewekte vrouw zorgt voor een fijn leven.

Helaas gebruiken veel vrouwen humeurigheid of chagrijnigheid om hun man te manipuleren en te overheersen, iets voor elkaar te krijgen door te zeuren.. vul het zelf maar in. Salomo schreef er al over in Spreuken 21 vers 9 en 19 (het is dus van alle tijden..) Het is beter te wonen op een hoek van het dak, dan met een kijfachtige [chagrijnig en erger] vrouw, en dat in een huis van gezelschap. En in vers 19: Het is beter te wonen in een woest land, dan bij een zeer kijfachtige en toornige vrouw.

Je humeur gebruiken met een doel (om iets voor elkaar te krijgen bijvoorbeeld) heeft óók een andere mogelijkheid. Het hebben van een tevreden, opgewekte, vrolijke vrouw, zal ervoor zorgen dat het leven van een man veel fijner, gezelliger en bevredigender zal zijn.

Wij vrouwen hebben de kracht  om ons huis om te vormen van waar eerst een negatieve, onaangename, uitzichtloze sfeer hing, naar een oase van geluk, blijdschap en hoop. Dat klinkt wel heel perfect, maar lees even verder.

Hoe wij het leven bezien, heeft niet alleen een enorm effect op ons eigen gevoel van geluk, maar ook op dat van onze man en kinderen.  Het heeft weinig te maken met ‘omstandigheden in het leven’ en alles te maken met een keuze.

Het kiezen voor blijdschap betekent niet dat je een toneelstukje opvoert voor iemand anders. Het betekent dat je de manier waarop je naar dingen kíjkt, veranderd. Wees selectief met je gedachten, kies ervoor om te blijven denken aan de goede dingen in plaats van de slechte, en wees dankbaar voor wat je hebt in plaats van ontevreden over wat je mist.

Breng het in de praktijk

Wanneer de moeilijke dingen in het leven proberen om jouw vreugde te stelen, denk dan aan de manieren waarop God deze tijden zou kunnen gebruiken voor je eigen bestwil, en tot Zijn eer. Blijf gefocust op de zon achter de wolken!

30 Keer Respect

Vanaf vandaag start de 30 Keer Respect en zal ik dertig keer een korte blog posten over: Hoe respecteer ik mijn man?

Zelf heb ik een Engelse variant hiervan gevolgd, (30 Day Respect Challenge). Omdat het toepassen van respect veel oefening vereist, heb ik na overleg de auteur van de Challenge dit omgevormd tot 30 keer Respect. Hierdoor heb je langer de tijd om elk aspect van respect toe te passen.

We gaan dertig keer kijken naar: hoe respecteer ik mijn man op allerlei verschillende manieren? Waar bestaat dat ‘respecteren’ uit?

Eerlijk is eerlijk, ik vind het zelf niet echt makkelijk om altijd respect te geven. Soms ben je gestrest, soms zijn er omstandigheden, soms heb je geen zin om lief te doen, noem maar op. Het gaat dus niet vanzelf! Toen ik de 30 Days Respect Challenge deed, ging het zeker niet elke dag goed. Soms ging het helemaal niet en zag ik aan het eind van de dag dat ik me zo niet had moeten gedragen! Dus als het jou ook nog niet lukt… oefening baart kunst.  We hoeven niet een perfecte vrouw te zijn, maar we mogen ons best doen om de beste vrouw te zijn voor onze man! Onze mannen verdienen het, dat is zeker.

Denk je: Maar hij dan? Moet ik al het werk doen? Het aloude gezegde: verbeter de wereld, begin bij jezelf, gaat altijd op. Actie roept reactie op, oorzaak zorgt voor gevolg. (Roos van Leary) Als jouw actie positief is, dan zal de reactie vanzelf veranderen. Het kan tijd kosten, maar geef het de tijd en probeer het uit! Respecteer je man in alles. Voor een man is dat net zo belangrijk om te krijgen, als voor ons als vrouwen liefde. Bescherm zijn reputatie, laat hem de leider zijn, schep verbondenheid, wees mooi voor je man, enzovoort.

Wat denk je ervan? Wil je voor vrolijkheid te kiezen of lijkt dat je lastig? Hoe zie je het praktisch voor je? Ik vind het fijn om je gedachten te horen in een reactie!

Website (Engels) van Jennifer Flaunders, auteur van Love Your Husband, Love Yourself en 25 ways to Respect Your Husband

Met toestemming van de auteur: www.lovinglifeathome.com

Bron afbeelding: https://bmwkids.s3.amazonaws.com/app/uploads/2013/11/TNMHappyWifeHappyLife-635×240.jpg

Advertenties

6 gedachtes over “Kies vrolijkheid! – Deel 1 in Dertig Keer Respect

  1. Op een gegeven moment, al een aantal jaren geleden, liep het niet zo lekker in ons huwelijk. Ik heb toen gebeden of God van mij een vrouw wilde maken die bij mijn, andersdenkende, man zou passen. Als ik nu terug kijk is dat gebed verhoort. We hebben nu een veel betere relatie en van daaruit kan ik ook betere keuzes maken.

  2. Ik kwam je blog tegen, een aantal dingen kan ik in meegaan. Ik kan ervoor zorgen dat ik een ‘vrolijke’ echtgenote ben, ik kan mijn man positief bejegenen. Ik kan hem mijn liefde tonen. Maar in ons gezin moet ik wel de leider zijn, niet omdat ik dit zo graag wil, maar omdat mijn man een vorm van autisme heeft. Ik moet dan de keuzes maken, ik moet mijn kinderen beschermen in bijzijn van mijn man ( hem dus afvallen, anders brengt het de kinderen schade toe.) Ik worstel hier erg mee, want ik weet hoe het in de bijbel staat, maar het kan niet anders. Ik vind het een mooie blog, het is ook helemaal waar, maar het doet pijn, want hoe ga je ermee om als het anders gaat?

    • Beste Talitha, een late reactie, (i.v.m. gezondheidsproblemen) ik wil toch proberen om hierop te reageren. Ik begrijp dat je in een lastige situatie zit, waarin het eigenlijk onmogelijk is om het (Bijbelse) ‘voorbeeld’ huwelijk te hebben, omdat jouw man autisme heeft. Ik denk inderdaad dat het belangrijk is om je kinderen te beschermen, omdat bij autisme de denkwijze niet altijd spoort met de werkelijkheid. Het lijkt me wel belangrijk om dit je kinderen ook mee te geven: ‘mama wil altijd het met papa eens zijn, maar papa kan soms niet zo goed denken (zo is hij gemaakt, en de Heere doet het altijd goed, mama houdt ook van papa) en daarom zegt mama soms wat anders.’Je kan hen wel meegeven dat dit niet een normale situatie is. Ik denk dat het belangrijkste is, dat je kinderen merken dat je een biddende moeder bent, en dat je van je man houdt. In alle situaties bidden om wijsheid, om het juiste te mogen zeggen. Sterkte!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s