Bescherm zijn reputatie

Nou, je had het kaartje gewoon moeten kopen! Dit is toch ontzettend dom, tjonge, ik kan niet geloven dat je die kaartjes niet hebt gekocht! Had ík het maar gedaan, zeg! Nu moet je het dubbele betalen, ik vind het heel erg stom van je!’ Dit luide gesprek ving ik op toen ik in een propvolle trein zat. Een vrouw was haar man eens goed de les aan het lezen, want hij had geen goedkoop treinkaartje gekocht bij de HEMA. Heel de coupe ‘genoot’ mee van deze ruzie. De man zei niets, de vrouw stak haar tirade af.

 Dit was wel een erg heftig voorbeeld en ik hoop dat niemand van ons dit ooit zo zou doen. Want voor mannen is respect krijgen in publiek een van de belangrijkste dingen die een vrouw aan hem kan geven. Ze zouden zich liever ongeliefd voelen, dan niet gerespecteerd. ‘Er lijkt een epidemie van publieke respectloosheid te zijn voor mannen, en het grootste probleem is niet de TV, films of andere media, maar de vrouwen die hun man het meest lief moeten hebben…’ Dat schrijft Shaunti Feldhahn in haar boek Wat vrouwen moeten weten – over de gedachtewereld van mannen.

Honderden mannen vertelden haar tijdens haar onderzoek voor het boek, hoe pijnlijk het voor hen is als hun vrouwen hen publiekelijk bekritiseren, hen vernederen, of allerlei vragen stellen bij hun beslissingen. Een man vertelde haar dat er één ding was wat hij wilde dat zijn vrouw zou begrijpen: ‘dat ze hem zou steunen in publiek’. Dit was iets wat steeds naar voren kwam tijdens de gesprekken die Shaunti met mannen voerde. Veel mannen gaven aan dat hun vrouwen hen graag plagen in publiek, maar voor hen voelt dat als een marteling. Want: het mannelijke ego is het meest fragiele, kwetsbare ding op aarde. Vrouwen denken Hij denkt zo goed over zichzelf, dat mag wel wat minder. Doe dit niet! Het mannelijke ego is heel kwetsbaar!

Wij vrouwen denken dat dit een soort mannelijke trots is- maar dat is het niet. Het is niet zijn trots, maar zijn geheime gevoelens van onbekwaamheid. Er zit een groot verschil tussen je trots voelen en je bekwaam voelen. Wat er gebeurt in publiek (plagen/aanvallen/bevragen/niet met hem eens zijn) is niet dat zijn ‘trots’ een toontje lager mag zingen, maar het zorgt ervoor dat hij zich onbekwaam en vernederd voelt.  Mannen zijn altijd met elkaar in competitie. ‘Als vrouw ben je dé persoon die je man beter kent dan enig ander, en als ZIJ je niet respecteert, hoe zal een andere man je dan kunnen respecteren?’ (man). Of je het nu wilt of niet, een mans goede naam en reputatie is ontzettend belangrijk voor hem en voor zijn functioneren.

Wat is publiek? Geloof me, publiek is niet alleen in de trein, in de stad of op zijn werk. Publiek is overal. Dat is zelfs thuis, bij de kinderen, bij je vriendinnen, in je familie, met de buurvrouwen. Heel erg veel vrouwen hebben de neiging om samen met hun vriendinnen te praten over hun mannen. En dan schuwen ze het niet om zijn tekortkomingen breed uit te meten. Ze klagen over dingen die hun echtgenoot doet, die ze vervelend vinden. Ze vertellen over de irritaties, de karaktertrekken die minder prettig zijn, noem maar op. De één heeft het nog erger en zwaarder dan de ander. Deze gesprekken zorgen er niet voor dat je je beter gaat voelen over je man. Nee, je blijft die ontevredenheid voelen.

Als jij met je vriendinnen bent, hoe praat je dan over je man? Lach je over zijn fouten, of bouw je zijn reputatie op? Hoe jij over je man praat, laat veel zien over jezelf.

De Bijbel schrijft heel duidelijk over dit onderwerp. Spreuken 12 vers 4: Een kloeke huisvrouw is een kroon haars heren; maar die beschaamt maakt, is als verrotting in zijn beenderen.

Wil je een kroon zijn voor je man, of een ‘verrotting in zijn beenderen’?

Spreuken 18: 21-22 Dood en leven zijn in het geweld der tong; en een ieder, die ze liefheeft, zal haar vrucht eten. Die een vrouw gevonden heeft, heeft een goede zaak gevonden, en hij heeft welgevallen getrokken van den HEERE.

Een onderdeel van vrouw zijn is hoe we over onze man spreken. Bewaar zijn goede naam, tegenover iedereen. Zijn naam is ook jouw naam, en die van jullie kinderen. Prediker 7 vers 1:  Beter is een goede naam, dan goede olie, en de dag des doods, dan de dag, dat iemand geboren wordt.

Als vrouw heb je de kracht in handen om je man publiekelijk te maken of te breken. Laat aan anderen zien waarom ze jouw man moeten hoogachten en waarderen. Je moet ervoor zorgen dat nooit iemand door jouw gedrag zijn integriteit in twijfel durft te trekken. Je moet zijn reputatie opbouwen! Spreuken 22 vers 1: De naam is uitgelezener dan grote rijkdom, de goede gunst dan zilver en dan goud.

Hoe doen we dit? Alles wat ik over mijn man zeg, moet laten zien dat ik hem respecteer en waardeer. Ik mag dus niet negatief over hem praten. Vertel aan je vriendinnen wat voor een geweldige vader hij is, omdat hij elke dag met zijn kinderen speelt. Is hij zo handig? Schep op over de mooie kast die hij gemaakt heeft, of de koelkast die hij zelf gerepareerd heeft. Laat maar aan hen zien, waarom je zo trots op hem bent! Met Shaunti’s woorden: Hij zal zich heel geliefd voelen en denken dat hij de beste vrouw in de wereld getrouwd heeft!’

Advertenties

3 gedachtes over “Bescherm zijn reputatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s